Meer informatie? Bel ons! 088-603 1200

Vurenhouten kist

Kaspersma Dokkum maakt vurenhouten grafkisten in samenwerking met DELA

Het besluit van uitvaartverzekeraar DELA om geen spaanplaten grafkisten meer te gebruiken, betekent een flinke opsteker voor uitvaartkistenfabriek Kaspersma uit Dokkum. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het maken van grafkisten en zal nu het alternatief aan DELA leveren. Het gaat dan om een kist van vurenhout, die veel milieuvriendelijker is.

Mensen die verzekerd zijn bij DELA, kunnen voortaan niet meer een grafkist uitkiezen die is gemaakt van spaanplaat. Vanaf deze zomer worden de kisten vervangen door vurenhout. Dat is minder belastend voor het milieu.

“Wij hebben gekozen voor hout, omdat wij dat veel beter vinden. Er zit minder formaldehyde in de kist”, zegt directeur van de uitvaartkistenfabriek Peter Kaspersma. “Formaldehyde is een natuurlijk gas, maar in spaanplaat zit een hoge concentratie van dat gas. Wij hebben gezegd dat we daar wat anders voor willen uitvinden.”

https://www.omropfryslan.nl/data/files/inos/65ba89344600e0712b0d.jpgIn fjurrenhouten grêfkiste – Foto: Kaspersma Dokkum

De kisten van vurenhout zijn qua prijs gelijk aan die van spaanplaat. “Wij hebben de kist zo gemaakt dat je ‘m voor dezelfde prijs kunt krijgen. De meeste mensen hebben een naturaverzekering en dat betekent dat zij een uitvaart niet in geld krijgen uitgekeerd, maar in diensten. Ze krijgen nu van DELA een houten kist in plaats van een van spaanplaat.”

Het betekent echter niet dat de grafkisten die zijn gemaakt van spaanplaat uit het assortimentverdwijnen. “Zolang er vraag naar is, blijven wij ze produceren. Alleen proberen we de mensen er wel van te overtuigen dat spaanplaat voor de lange termijn niet haalbaar is en dat wij moeten overstappen naar hout in het kader van duurzaamheid.”

Steeds meer bewustwording

De vraag naar spaanplaten kisten lijkt wel af te nemen. “Wij merken wel steeds meer bewustwording. Doordat een grote partij als DELA deze weg ook is ingeslagen en ons ervoor heeft uitgekozen om er uitvoer aan te geven, zien wij dat anderen langzaamaan ook overgaan. Maar er moet toch iemand de kar trekken.”

Peter Kaspersma is erg trots op de samenwerking met DELA. “Dit gaat over een miljoen heen. Bovendien gaat het om een overeenkomst van minimaal tien jaar.” Het familiebedrijf uit Dokkum maakt iedere week zo’n 1.000 kisten.